Ons maandelijks StaalJournaal bevat de laatste ontwikkelingen in de staalwereld. Schrijf  jezelf nu snel in en blijf maandelijks op de hoogte!

Staaljournaal

STAALJOURNAAL APRIL 2024

Staalmarkt: Onzekerheid heerst

De staalprijzen zijn recentelijk verder gedaald vanwege de beperkte vraag naar staal, waardoor staalfabrieken actief op zoek zijn naar nieuwe orders. Deze daling heeft ook geleid tot aanzienlijk lagere prijzen voor verschillende grondstoffen, wat vaak hand in hand gaat.
Een positieve noot voor het …

STAALJOURNAAL MAART 2024

Staalmarkt: Lente nog niet in zicht

Hoewel China een verwachte economische groei van 5% kent, lijken de huidige vooruitzichten minder rooskleurig. Verschillende economische indicatoren tonen momenteel een neerwaartse trend in het land. Diverse grote (negatieve) ontwikkelingen hebben geleid tot verdere dalingen in grondstofprijzen.
Als ’s werelds grootste producent en consument zal …

STAALJOURNAAL FEBRUARI 2024

Trend staalprijzen onzeker?

De nog immer stagnerende vastgoedmarkt in China zorgt ervoor dat verkoop van grondstoffen en daarmee ook de afzet van staal daalt. Het land had al een behoorlijke overcapaciteit, die door alle tegenvallende afnames alleen maar groter is geworden. Het gevolg hiervan is dat het land…

STAALJOURNAAL JANUARI 2024

Staalprijzen verder in de lift?

China heeft in 2023 voor het vierde opeenvolgende jaar de grens van 1 miljard ton geproduceerd staal bereikt, waarmee het land opnieuw verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de totale wereldwijde staalproductie. Hoewel de prijzen momenteel…

STAALJOURNAAL DECEMBER 2023

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

De staalprijzen in Europa hebben hun weg omhoog gevonden zoals verwacht werd in het StaalJournaal van november. Europese staalfabrikanten hebben de prijzen in de afgelopen maand verder laten stijgen, mede door een afname in…

STAALJOURNAAL NOVEMBER 2023

Staalprijzen op keerpunt

Dit jaar heeft China, ’s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten zien. Afgelopen tijd zijn grondstoffen zoals ijzererts aanzienlijk in prijs gestegen naar een prijsniveau van $ 130 per ton. Deze stijging, gekoppeld aan een (tijdelijke) opleving van de markt, heeft geleid tot…

STAALJOURNAAL OKTOBER 2023

Vraag en aanbod volledig uit balans!

De staalmarkt heeft de afgelopen tijd een verdere neerwaartse trend doorgemaakt. Door de Chinese staalfabrieken zijn er de voorbije tijd enorme hoeveelheden staal geproduceerd, wat het aanbod aanzienlijk heeft vergroot. Tegelijkertijd is de vraag in dezelfde periode verslechterd, waardoor er een …

STAALJOURNAAL SEPTEMBER 2023

Staalprijzen: malaise houdt aan!

De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere rente lijkt de bereidheid tot investeren af te nemen, waardoor de behoefte aan grondstoffen, zoals staal, ook een dalende trend vertoont. Daar waar gehoopt was, dat nu de vakanties voorbij zijn, de vraag weer zal …

STAALJOURNAAL AUGUSTUS 2023

Marktverbetering in 4e kwartaal

India heeft aanzienlijke verliezen geleden in de staalproductie, wat heeft geleid tot gelimiteerde beschikbaarheid en daardoor beperkte mogelijkheden om lagere exportprijzen aan te bieden. De staalprijzen in China zijn redelijk …

STAALJOURNAAL JULI 2023

Staalmarkt in vakantiemodus?

Er is een overeenstemming bereikt over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland en zijn medestanders. Dit is een uitbreiding van de beperkingen van de verkoop, uitvoer en nu ook de doorvoer van bepaalde materialen, alsmede aanvullende maatregelen om …

STAALJOURNAAL JUNI 2023

Staalprijzen: Kentering in zicht?

De staalproductie van China in de periode jan-apr 2023 fors gestegen en door de achterblijvende vraag is er enorm veel materiaal terechtgekomen op de vrije markt. De export van het land is hierdoor toegenomen met maar liefst …

STAALJOURNAAL MEI 2023

Importen zetten EU-prijzen onder druk!

Het kan snel gaan! Vorige maand waren de berichten dat staalprijzen stabiel waren of misschien zelf verhogingen aanstaande, maar inmiddels is de marktsituatie drastisch veranderd. De oorzaak hiervan heeft o.a. met een tegenvallende …

STAALJOURNAAL APRIL 2023

Levertijden lopen uit, staalprijzen hoger?

De productie van materiaal in China lijkt op dit moment wat hoger te zijn dan de vraag. Dit zorgt ervoor dat de staalprijs wat onder druk staat in Oost-Azië. Toch doen de Chinese fabrieken er alles aan, en zijn er voldoende …

STAALJOURNAAL MAART 2023

Levertijden langer – Staalprijzen hoger?

Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop dat de staalproducenten hun orderportefeuilles inmiddels weer redelijk goed hebben gevuld. Onder andere als gevolg daarvan zien wij …

STAALJOURNAAL FEBRUARI 2023

Staalprijzen: Stabiel of nog hoger?

De verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië zullen ook een gevolg hebben voor de globale staalmarkt. Staalfabrieken in Turkije liggen stil en onduidelijk is wat dat voor de staalexport van het land betekent. Marktprijzen in de EU vertonen een …

STAALJOURNAAL JANUARI 2023

Staalprijzen in de lift!

Traditioneel proberen de staalfabrieken bij aanvang van het nieuwe jaar een prijsverhoging door te voeren. In het StaalJournaal van vorige maand hintten we daar al op, want er waren in december diverse signalen, waardoor een naderende prijsstijging niet uit te sluiten viel. Nu medio januari moeten we …

STAALJOURNAAL DECEMBER 2022

Staalprijzen: kentering in zicht?

De globale staalmarkt is, vooral in Azië, volop in beweging. Een van de oorzaken is de ontwikkeling in China, met een marktaandeel van ruim 50% het grootste staal producerende land ter wereld. De topprioriteit voor het land in 2023 is een stabiele economische groei te verkrijgen. Deze wens sprak het …

STAALJOURNAAL NOVEMBER 2022

Malaise op staalmarkt duurt voort.

De neerwaartse trend bij de staalprijzen op de Europese markt bleef ook in de afgelopen maand aanhouden, zoals we in onze vorige editie van het StaalJournaal min of meer voorspelden. Nog steeds zijn voorraden bij handelaren respectievelijk service centers te hoog en bovendien blijft de druk op …

STAALJOURNAAL OKTOBER 2022

Staalmarkt in zwaar weer

De staalprijzen in de Europese Unie vertonen nog steeds een dalende trend. Eigenlijk is dat een vreemde ontwikkeling. Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energie- en andere met name consumentenprijzen, als voedsel, behoorlijk in de lift gegaan. Staal daarentegen vertoont een …

STAALJOURNAAL SEPTEMBER 2022

Productiebeperkingen in stimulans prijsstijging?

Kort samengevat ziet de huidige Europese staalmarkt er als volgt uit: Uitblijvend herstel van de vraag, nog steeds te hoge voorraden, lage importprijzen, stabiele tot licht stijgende binnenlandse staalprijzen, hogere productiekosten vanwege de steeds hogere …

STAALJOURNAAL AUGUSTUS 2022

Staalmarkt in vakantiesfeer

Dat wat veel staalmakers eind vorige en begin deze maand hoopten is niet uitgekomen, want een opwaartse prijscorrectie vond niet plaats. Sterker nog: de basisprijzen vertoonden juist op de spotmarkt nog steeds een neerwaartse lijn. Voor een deel moet de oorzaak gevonden worden bij de instabiele marktsituatie op de Chinese markt, waar staal- en grondstofprijzen dan weer …

STAALJOURNAAL JULI 2022

Hogere staalprijzen aanstaande?

De Europese economie bevindt zich in een heel lastige situatie. De effecten van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne worden in de lidstaten van de EU steeds voelbaarder. Per 1 augustus a.s. is de import van steenkool vanuit Rusland verboden en bovendien dreigt nu ook de gaslevering vanuit dat land naar bijvoorbeeld Duitsland en andere Europese landen helemaal …

STAALJOURNAAL JUNI 2022

Blijven de staalprijzen onder druk?

We kunnen hierover duidelijk zijn: helaas, zoals de signalen nu zijn achten we dat realistisch. We schrijven er wel bewust bij: helaas! Immers niemand is gebaat bij een wispelturige prijsontwikkeling en een onzekere marktsituatie. Feit is echter dat importprijzen voor coils laag zijn en nog steeds een neerwaartse trend vertonen. Het niveau zoals we dat in onze editie van mei noemden is …

STAALJOURNAAL MEI 2022

Staalmarkt: groei staalverbruikt neemt af!

De WSA (Wereld Staal Federatie) heeft eind april haar verwachtingen over het staalverbruik herzien waarin ze de effecten van de oorlog in Oekraïne mee heeft laten wegen. De Federatie verwacht nu, dat het verbruik in 2022 zal toenemen met 0,4% tot 1840,2 miljoen ton (mto). Voor 2023 wordt voorspeld dat de toename …

STAALJOURNAAL APRIL 2022

Staalmarkt: chaos voorbij, maar instabiel!

De Russische invasie van Oekraïne in februari jl. heeft de globale staalmarkt totaal overhoop gegooid. Groot was de hectiek binnen Europa toen de EU kort daarna diverse sancties aan Rusland oplegde als gevolg van haar agressie tegen het buurland. De vrees bij veel staalafnemers was, dat er wederom -net als in 2021- een grote schaarste aan materiaal zou gaan ontstaan, waardoor op termijn voorraden te laag …

STAALJOURNAAL MAART 2022

Chaos op de staalmarkt!

De aanval door het Russische leger op Oekraïne eind februari en het militaire geweld wat vervolgens in dat land is losgebarsten heeft enorme gevolgen voor de economische situatie in Europa. Op het gebied van staal betekent het dat de export van Russisch en Oekraïens materiaal bijna zo niet inmiddels helemaal kwam…

STAALJOURNAAL FEBRUARI 2022

Staalprijzen: tendens stijgend.

De vorige maand berichtten we nog te verwachten, dat er op korte termijn weinig spectaculairs te verwachten is aan het prijzenfront. Inmiddels echter merken we in de markt een lichte opwaartse beweging. Die stijging wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Daarvan is als eerste te noemen de …

STAALJOURNAAL JANUARI 2022

2022: Onzekerheid troef in de markt.

In het laatste halfjaar is veel onzekerheid de staalmarkt binnengeslopen. Natuurlijk is dat vooral gevoed door de steeds maar dalende importprijzen, waarmee zowel de Europese fabrieken als ook de afnemers met name in het 4e kwartaal te maken kregen. Maar die gevoelens zijn zeker mede veroorzaakt door diverse andere kwesties. Bijvoorbeeld de vraag hoe lang het tekort van de …

STAALJOURNAAL DECEMBER 2021

Einde prijsdaling in zicht?

De neerwaartse prijsontwikkeling op de staalmarkt, welke zich voordoet sinds ongeveer juli of augustus, lijkt het dieptepunt bereikt te hebben, tenminste afgaande op diverse indicatoren. Zo zijn er fabrieken, die zeggen het eerste kwartaal volgeboekt te zijn en die weinig interesse hebben aanbiedingen af te geven. Daar staat tegenover dat er ook weer staalmakers zijn, die …

STAALJOURNAAL NOVEMBER 2021

Staalprijzen globlaal onder druk.

Kunnen we spreken over een China-effect of een chips-effect? Feit is dat in alle belangrijke markten de staalprijzen lager genoteerd worden. Zelfs in de Amerikaans markt bijvoorbeeld is de prijs voor warmgewalste rollen sinds jl. september ondanks de beschermende importmaatregelen met ruim 5% gedaald. Het enige product wat nog een prijsstabiliteit laat zien is …

STAALJOURNAAL OKTOBER 2021

Staalmarkt in zwaar weer?

Veel bedreigingen doemen op voor de staalproducenten en daarmee voor de staalmarkt. In de loop van 2021 vlogen de prijzen omhoog veroorzaakt door een fors opgelopen vraag vanuit onder meer de automobielindustrie en de bouw, terwijl in de daaraan voorafgaande periode als gevolg van de Covid-19 problemen staalproducenten juist …

STAALJOURNAAL SEPTEMBER 2021

Staalprijzen: uiteenlopende meningen!

De staalimporthoeveelheden in de EU zijn in het 3e kwartaal fors toegenomen. Zoveel zelfs dat er enerzijds een tekort aan transportcapaciteit over land dreigt en anderzijds, omdat de opslaghallen in de havens overvol zijn, er zelfs aangekondigde inkomende beladen …

STAALJOURNAAL AUGUSTUS 2021

Europese staalmarkt in vakantiemodus.

De verkoop van gewalst staal is in de loop van juli en de eerste helft van augustus behoorlijk gedaald. De verklaring hiervan ligt bij een aantal oorzaken. In willekeurige volgorde sommen we ze hier op.
Zo zijn levertijden van de staalproducenten behoorlijk uitgelopen. Diverse fabrieken spreken over levertijden van …

STAALJOURNAAL JULI 2021

Staalimporten dempen prijsstijgingen.

De importbeperkende maatregelen (Safeguards), die de Europese Commissie, met goedkeuring van de regeringen van de lidstaten, vorige maand verlengde, betekende, dat er per begin juli weer bepaalde vastgelegde maximale hoeveelheden (quota’s) per naar de EU exporterend land onbelast geleverd mochten worden. Die wetenschap was een …

STAALJOURNAAL JUNI 2021

EU-Importheffingen (Safeguards) verlengd.

Tot verrassing van velen maakte de EU-Commissie medio juni bekend de sinds 2018 geldende importheffingen voor staal met 3 jaar te willen verlengen en worden de importquota’s met 3 % verruimd. De Commissie is ook nog voornemens een anti-dumping …

STAALJOURNAAL MEI 2021

EU-Importheffingen mogelijk verlengd.

In de afgelopen 4 weken verhoogde ArcelorMittal als marktleider de basisprijzen voor warmgewalste rollen wederom. Stond dat prijsniveau op 15 april 2021 nog op €970 per ton, nu rekent die fabriek bij haar- overigens nog steeds schaarse- aanbiedingen met een basisprijs van …

STAALJOURNAAL APRIL 2021

Staalprijzen stijgen verder, tenzij…!

Dit zou een hele korte editie van het StaalJournaal kunnen zijn met slechts een boodschap:
Zolang de schaarste aan materiaal blijft dient de markt rekening te houden met verder stijgende prijzen, tenzij….
Dat “tenzij” kan een aantal redenen zijn. Het tekort aan …

Extra editie STAALJOURNAAL APRIL 2021

Waarom de staalprijzen explosief gestegen zijn (en mogelijk nog hoger worden).

In onze grafiek van deze editie hebben we een weergave gemaakt van de ontwikkeling van de basis(dag-)prijzen voor warmgewalste rollen staal sinds juli 2020, zoals die door enkele media gepubliceerd werden. Het laat zien hoe explosief de prijzen gestegen zijn en inmiddels al ruim verdubbeld zijn ten opzichte van …

STAALJOURNAAL MAART 2021

Prijzen wéér hoger, schaarste blijft!

Het zal voor veel lezers van het StaalJournaal mogelijk teleurstellend en wellicht zelfs verontrustend zijn, maar we kunnen niet om de werkelijkheid heen. Opnieuw hebben fabrieken de staalprijzen verhoogd en nog steeds heerst er…

STAALJOURNAAL FEBRUARI 2021

Staalprijzen: stabilisatie of correctie?

In de vorige maand werden we geconfronteerd met aankondigingen van diverse prijsstijgingen, die geleid hebben tot forse materiaalinkopen. Deels was dat om te proberen mogelijk nieuwe …

STAALJOURNAAL JANUARI 2021

Materiaal schaarste is rampzalig

De opwaartse prijsontwikkeling voor gewalst staal lijkt haast niet te stoppen. Sinds medio 2020 is de prijs voor warmgewalste coils op de spotmarkt zo’n 60% gestegen en lijkt het dat er meer verhogingen in het verschiet liggen. In december verhoogde…

STAALJOURNAAL DECEMBER 2020

Schaarste drijft staalprijzen verder op!

Het kan snel gaan in de staalmarkt. Eerder dit kwartaal heerste er nog grote twijfel of staal duurder zou gaan worden, maar in november stegen de staalprijzen al fors en nu in december wordt de markt met verdere verhogingen geconfronteerd. Europa’s grootste staalfabriek kondigde begin deze maand aan de basisprijs voor warmgewalste coils met …

STAALJOURNAAL NOVEMBER 2020

Tumult bij de staalprijzen èn in de sector!

Op diverse vlakken van de staalbranche is het eind oktober en begin deze maand erg onrustig geworden. Vorige maand nog schreven we in ons maandelijks StaalJournaal dat er in de markt nogal wat onzekerheden heersten over een verdere prijsstijging. Inmiddels is die onzekerheid verdwenen, want de laatste weken vlogen in zowel…

STAALJOURNAAL OKTOBER 2020

Prijsstijging hapert. Hoe lang?

In tegenstelling tot wat vele staalverwerkers en ook wij verwachtten zette de verhoging van de staalprijzen begin oktober nog niet echt door. Weliswaar liepen de prijzen sinds de zomer fors op en bereikte coilmateriaal een basisprijs van ca. € 490 per ton, maar het beoogde marktniveau van…

STAALJOURNAAL SEPTEMBER 2020

Staalprijs explodeert!

“Al zouden de prijzen met € 100 per ton stijgen dan nog blijft de staalindustrie in de rode cijfers.” Wij citeren hier een afgevaardigde van een vooraanstaande Europese staalfabriek onlangs. Dit geeft maar aan hoe hoog de nood is bij de diverse producenten. In 2019 werden veel producenten geconfronteerd met…

STAALJOURNAAL AUGUSTUS 2020

Staalprijzen langzaam in de lift.

In de meeste Europese landen is het nog volop vakantie en draait de economie dus wat langzamer. Toch zijn er wel positieve ontwikkelingen te melden. Zo herstelt de autoproductie in Duitsland, Frankrijk en Italië zich beter dan eerder verwacht werd. Uit Scandinavië ontvangen we berichten dat de economie zelfs na de vakantietijd in Juli weer aangetrokken is tot bijna…

STAALJOURNAAL JULI 2020

Staalindustrie in herstelmodus?

De staalmarkt in Zuid-Europa trekt sinds juni wel aan, maar nog niet in die mate zoals men een maand geleden nog hoopte. Toch zien we in die regio’s wel spotprijzen die langzaam maar zeker hoger worden. In Italië lijdt de industrie nog heel erg onder de ingezakte materiaalbehoefte vooral in de automobiel- en de witgoed-industrie. Het gevolg daarvan is…

STAALJOURNAAL JUNI 2020

Turbulente tijden in de staalindustrie!

Het is wellicht vervelend, maar we kunnen er in onze branche helaas ook niet omheen. De effecten van de Coronacrisis voor de staalindustrie worden steeds helderder, maar ook pijnlijker. Ondanks alle productiebeperkingen, zoals die door de staalfabrieken werden ingevoerd en waardoor deze hoopten vraag en aanbod…

STAALJOURNAAL MEI 2020

Staalindustrie in zeer grote crisis!

De Coronacrisis begint nu zijn tol te eisen. Staalfabrieken zien bestellingen geannuleerd worden en door afnemers wordt verzocht leveringen uit te stellen. Door de aanhoudende malaise in de automobielverkopen blijft ook de productie van auto’s en trucks stagneren. O.a. Volkswagen heeft weliswaar sinds een aantal weken…

STAALJOURNAAL APRIL 2020

Coronacrisis treft de staalindustrie hard!

Staal wordt in de economie als een van de basisgrondstoffen beschouwd en de negatieve economische effecten van de Coronacrisis raken deze dan ook als eerste en ditmaal erg hard. De meeste staalproducenten hadden in 2018 al te lijden vanwege de sterk…

STAALJOURNAAL MAART 2020

Blokkeert Coronavirus prijsverhogingen?

Het kan snel gaan in de economie en in de staalmarkt. Vorige maand schreven wij in het StaalJournaal nog te verwachtten, dat het Corona-virus een remmende werking zou kunnen hebben op de stijgende prijzen, maar niemand voorzag dat …

STAALJOURNAAL FEBRUARI 2020

Staalmarkt onder invloed Coronavirus!

De stijgende trend bij de staalprijzen lijkt onder druk van het Coronavirus enige stagnatie te vertonen. Het uitbreken van deze epidemie in China heeft tot gevolg gehad dat veel fabrieken hun productie tijdelijk hebben moeten…

STAALJOURNAAL JANUARI 2020

Staalprijzen verder omhoog!

Vorige maand berichtten wij al van een opwaartse prijsontwikkeling en die stijging heeft zich begin januari voortgezet. Drie grote staalfabrieken kondigden los van, maar wel binnen enkele dagen na elkaar, aan de basisprijs voor warmgewalste coils per direct te willen verhogen naar €480 tot 500 per ton. Dit betekent een stijging …