Cortenstaal Platen

cortenstaal platen

Cortenstaal Kokers & Buizen

Cortenstaal kokers & buizen

Cortenstaal Kwarto platen

Cortenstaal kwarto platen

Coils Cortenstaal

cortenstaal coil

Bandstaal Cortenstaal

cortenstaal bandstaal

Op zoek naar een ander soort staal?

Staat de door u gewenste kwaliteit er niet tussen? Neem dan even contact met ons op of bekijk onze mogelijkheden bij assortiment.

Cortenstaal 1

Over Cortenstaal

Cortenstaal is een staalproduct bedoeld om een grotere weervastheid (weerbestendigheid) te verkrijgen waardoor het materiaal langer mee gaat. COR-TEN ®-staal is van oorsprong een Amerikaans product ontwikkeld door US Steel, bedoeld om een grotere weervastheid (weerbestendigheid) te verkrijgen. Het product is het meest bekend onder de naam “COR-TEN” ®, ook wel geschreven als CORTEN, CorTen of Cortenstaal. Daarnaast er zijn nog diverse andere gelijksoortige kwaliteiten die minstens dezelfde of betere eigenschappen hebben.

Over Cortenstaal.

Cortenstaal (CORTEN A / S355J0WP): Weervaststaal

Weervaststaal of weerbestendig staal, in de markt ook bekend als “Corten”, is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten en afmetingen.

De naam CORTEN is in de loop van jaren een begrip geworden, echter is de juiste algemene benaming “weervaststaal”.

Waar komt de naam vandaan?

De naam CORTEN is afgeleid van:
COR-rosion resistance:
corrosiebestendigheid
TEN-sile strength: trekvastheid

Alternatief of Equivalent van de merknaam COR-TEN A?

COR-TEN werd in het verleden door een aantal Europese fabrieken in licentie van US Steel geproduceerd. Tegenwoordig produceren diverse Europese staalfabrieken dit materiaal onder meer in de kwaliteit S355J0WP
(equivalent van COR-TEN  A®) en in de kwaliteit S355J0W/S355J2W
(equivalent van COR-TEN  B®), welke vallen onder de Europese norm EN10025-5.

Verschillen tussen Corten A en Corten B respectievelijk S355J0Wp en S355J0W

CORTEN A heeft een fosforlegering welke de corrosiebestendigheid verhoogt maar hem ook minder geschikt maakt voor structurele toepassingen. Daarentegen is CORTEN B een meer geschikte keuze voor toepassingen waar het materiaal ingezet wordt voor het bouwen van constructies, zoals bruggen en andere veeleisende toepassingen. De dikte speelt geen directe rol in deze kwaliteitsaanduiding (een veel voorkomend misverstand).

Buiten de bovengenoemde kwaliteiten zijn er door verschillende staalfabrieken weervaste stalen ontwikkeld die andere aanduidingen en/of namen hebben. Deze zijn meestal ontwikkeld voor specifieke toepassingen zoals in de scheepsbouw of bij boorplatformen, of vanwege structurele eisen zoals bij bruggen.

EN10025-5 : 2004
Werkstof Nr. Cor-Ten A Werkstof Nr. Cor-Ten B
1.8945 S355J0WP 1.8959 S355J0W
1.8965 S355J2W 1.8965 S355J2W
+ N: Normaliserend gegloeid tijdens walsproces (voorkomend bij COR-TEN B)
cortenstal
cortenstal

Richtlijnen voor gebruik van Cortenstaal

Het effect van weervast staal, namelijk het oxideren, wordt bereikt door het materiaal onder invloed van wisselende weersomstandigheden te laten zijn. Deze cyclus zorgt ervoor dat de kenmerkende patina gevormd wordt die langzaam corrodeert. Het corrosieproces ontwikkelt een laag van 0,1-0,2 mm gedurende de eerste 10 jaar en vervolgens 0,05 – 0,1 mm per elk volgend decennium (10 jaar).

De volgende condities zijn zeer belangrijk voor deze langdurige beschermlaag:

Vochtigheid: Belangrijk is dat het materiaal nooit in een constant natte omgeving wordt toegepast en dus ook dat er geen plaatsen zijn waar water kan blijven staan op of tegen het materiaal.

Kustgebieden: Zout heeft vanwege zijn hygroscopische werking een negatief effect op het vormen van een stabiele patina. Daarom wordt aangeraden om COR-TEN  niet binnen een straal van 2 km van een kustlijn toe te passen.
*Bij onzekerheid wordt aangeraden om de richtlijnen van ASTM G101 de Standard Guide for Estimating the Atmospheric Corrosion Resistance of Low-Ally Steels (algemeen verkrijgbaar via internet) te volgen.

Contact met ongelijksoortige materialen: Contact met materialen die elektrochemische reacties hebben op staal zoals zink of cadmium moet worden vermeden.

Hoe wordt de weervastheid van Cortenstaal bereikt?

Door een verhoogd fosfor-(P-), koper-(Cu-) en chroom-(Cr-)gehalte in de chemische samenstelling wordt deze weervastheid bereikt.

De legering van dit weervaststaal zorgt ervoor dat er zich een relatief stabiele oxidatielaag (ook wel de patina genoemd) vormt wanneer het materiaal aan de natuurlijke elementen wordt blootgesteld. Deze laag vormt zich zodanig dat het onderliggend materiaal beschermd wordt en nauwelijks verder roest.

De patinalaag van Cortenstaal

Verschillende weerstomstandigheden (afwisselend natte en droge perioden) zorgen voor een roestlaag op het materiaal. De ontstane patinalaag (beschermlaag) zorgt ervoor dat het onderliggende materiaal grotendeels afgesloten is van zuurstof en vocht wat het verder doorroesten van het materiaal tegen gaat. Dit zorgt ervoor dat het materiaal een lange levensduur heeft en doordat het materiaal naderhand niet meer onderhouden hoeft te worden. Hierdoor is het een geschikt en prijstechnisch interessant product voor vele toepassingen.

Het kan ongeveer 2 – 6 jaar duren voordat de patina volledig ontwikkeld is. Een goede sterke patinalaag wordt gevormd doordat droge en natte cycli elkaar snel opvolgen, dus wisselende klimatologische omstandigheden. Erg belangrijk is dat de patinalaag niet wordt aangetast doordat het materiaal voor een aaneensluitend te lange periode in aanraking blijft met water, vocht en/of condens. Een voorbeeld is borderranden of plantenbakken waar onderin de bak (regen)water en/of condens blijft staan, omdat het niet goed afgevoerd kan worden en daarmee te lang met het weervast staal in aanraking blijft.

Door het aantasten van de patinalaag blijft het materiaal niet langer beschermd tegen vocht en lucht waardoor het veel sneller zal doorroesten. Dit kan bijvoorbeeld vermijdt worden door het materiaal te voorzien van een coating. Tijdens het patineerproces zal water dat in contact komt met het staal verkleuren. Het verkleurde water kan effect hebben op andere materialen waar het mee in contact komt. Daarnaast versnelt het proces van de vorming van de patinalaag zich door een hoog zwavelgehalte.

Versnellen van het roestproces

Het roestproces is mogelijk te versnellen door het materiaal voor bewerking te laten stralen. Door het stralen wordt de walshuid verwijderd en komen de zogeheten poriën van de plaat bloot te liggen. Door dit proces, als ook de gewenste verschillende klimatologische weersomstandigheden, zal de patinalaag zich sneller ontwikkelen. Stralen kan voor een meer uniforme roestlaag  zorgen, echter wordt het niet aanbevolen voor een plaatdikte van minder dan 4 mm vanwege het risico van vervorming en materiaalspanning.

De kleur van weervast staal

Corten staal staal kleurt net als koolstofstaal in het begin van haar roestproces lichtbruin / oranje op. Afwisselende klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat het materiaal in de loop der jaren steeds donkerder wordt, waarbij een zwaar industriële omgeving vaak zal leiden tot een diep donkere patinakleur.

Een (uniforme) patinakleur is onder alleen droge omstandigheden of alleen constant natte omstandigheden lastig te verkrijgen, vandaar ook de gewenste wisselende klimatologische condities. Daarnaast zal het materiaal bij lange periodes van zon of juist lange periodes van regen meer tijd nodig hebben voordat de bruine roestlaag volledig gevormd is. Invloed als stand van de zon, materiaal wat onder een afdak staat en kustgebieden (lees: zout van het water) kunnen hier al van invloed op zijn.

Toepassingen Cortenstaal

Weervast staal wordt voor velerlei toepassingen gebruikt. Voorbeelden zijn: Tuinattributen, warmtewisselaars, rookkanalen, monumenten, staalconstructies zoals bruggen en hijskranen, gevelbekleding, geluidswanden, scheepsbouw, containers en kunstobjecten.

Lassen

Weerbestendig staal is met het juiste (corten) lasdraad goed lasbaar zowel handmatig als ook mechanisch. Het toevoegmateriaal is van belang zodat de juiste identieke mechanische eigenschappen door het lassen worden toegevoegd aan het materiaal. Er wordt aangeraden om het materiaal gedurende 30 minuten 530-580°C spanningsarm te laten gloeien.

Bevestigingsmaterialen

Met het bevestigen van bijvoorbeeld klinken, bouten en moeten moet rekening gehouden worden dat deze materialen de vorming van de lokale elektrochemische cellen vermijden. In verbindingen heerst capillaire werking in de spleten tussen bevestigingsmateriaal en moedermateriaal wat leidt tot permanente vocht dat leidt tot een verhoogde corrosie. Kritische zones met spleten moeten daarom worden beschermd door schilderen, of afdichten met andere middelen.

Corten platen

cortenstaal platen

NovioStaal beschikt over de meest uitgebreide voorraadsortering weervaststaal (CORTEN en S355J0WP) ofwel Cortenstaal van de BeNeLux.

Buiten de standaard handelsafmetingen die wij direct uit voorraad kunnen leveren bieden wij u ook de mogelijkheid om platen op de door u gewenste lengtemaat te leveren.

Op handelsafmetingen, van de coil op lengte afgerold en op maat geknipt
Lengtes: tussen 500 en 13000 mm
Breedtes: tussen 1000 en 2500 mm (afhankelijk van de dikte)
Diktes: tussen 0,6 en t/m 20 mm van Coil (t/m 120 mm uit productie)
Oppervlaktes: geolied (kgw. tussen 0,6 en t/m 2 mm in breedtes tot 1500 mm)
Ongebeitst (wgw. tussen 2,0 en 20 mm in breedtes t/m 2500 mm)
Kanten: natuurwalskanten (NWK) of optioneel gesneden kanten (GK)

Standaard aanduidingen
Test methode “Charpy V-notch” van >27J
JR – Kerfslagwaarde bepaald bij temperatuur van + 20 C
J0 – Kerfslagwaarde bepaald bij temperatuur van 0 C
J2 – Kerfslagwaarde bepaald bij temperatuur van – 20 C

Test methode “Charpy V-notch” van >40J K2 – Kerfslagwaarde bepaald bij temperatuur van – 20 C

Aanduidingen typische kwaliteiten
+ AR – enkel normaal gewalst (zonder aanvullende condities)
+ C – geschikt voor koudvervorming
+ N – normaliserend gegloeid
+ W – weerbestendig

Corten kokers

kokers cortenstaal

Ons assortiment is uitgebreid met kokers in Cortenstaal. Deze kokers zijn per stuk leverbaar uit onze voorraad en verkrijgbaar in de volgende afmetingen:

Corten kwarto platen

Cortenstaal kwarto platen

Kwarto (ook wel Quarto) platen ontlenen hun naam aan het productieproces, waarbij dik plaat staal wordt gewalst uit plakken (brammen), die stuk voor stuk worden gefabriceerd. Kwarto staalplaten worden onder meer gebruikt voor de productie van constructies, ketels en drukvaten. NovioStaal levert kwarto plaat staal in diverse Corten kwaliteiten, waaronder S355J2W(+N) / S355J0W(+N).
Het diktebereik ligt tussen de 5 en 120 mm.

Corten coils

cortenstaal coil

De staalfabrieken produceren plakken (brammen) van cortenstaal, die op lengte worden uitgewalst en vervolgens weer tot rollen staal, zogenaamde coils, gewikkeld worden. Deze coils kunnen soms zelfs tot 40 ton wegen.

Warmgewalst

  • Kwaliteiten: COR-TEN® / S355J0WP / S355J2W+N / S355J0W+N / PATINAX
  • Breedtes: vanaf 1.000 mm t/m 2.500 mm (afhankelijk van de dikte)
  • Diktes: vanaf 2,0 t/m 20 mm
  • Kanten: natuurwalskanten (NWK), optioneel bezoomde/gesneden kanten (GK)

Koudgewalst, geolied

  • Kwaliteiten: COR-TEN A® / INDATEN
  • Breedtes: vanaf 1.000 mm t/m 1500 mm (afhankelijk van de dikte)
  • Diktes: vanaf 0,6 t/m 2,0 mm
  • Kanten: bezoomde/gesneden kanten (GK)

Corten bandstaal

cortenstaal bandstaal

Staalfabrieken produceren plakken (brammen), die op lengte worden uitgewalst en vervolgens weer tot rollen staal, zogenaamde coils, gewikkeld worden. Uit deze coils kan bandstaal gesneden worden door de rollen staal af te wikkelen, in de lengterichting tot stroken te snijden en deze stroken vervolgens weer tot rollen op te wikkelen. Dit product staat bekend als geslit bandstaal.

Warmgewalst

  • Kwaliteiten: COR-TEN® / S355J0WP / S355J2W+N / S355J0W+N / PATINAX
  • Breedtes: vanaf 10 mm t/m 1500 mm (afhankelijk van de dikte)
  • Diktes: vanaf 2,0 t/m 20 mm
  • Kanten: natuurwalskanten (NWK), optioneel bezoomde/gesneden kanten (GK)

Koudgewalst, geolied

  • Kwaliteiten: COR-TEN A® / INDATEN
  • Breedtes: vanaf 10 mm t/m 1500 mm (afhankelijk van de dikte)
  • Diktes: vanaf 0,6 t/m 2,0 mm
  • Kanten: bezoomde/gesneden kanten (GK)

Neem gerust contact met ons op, want wij helpen u graag verder!

Op zoek naar een ander soort staal?

Staat de door u gewenste kwaliteit er niet tussen? Neem dan even contact met ons op, want wij zijn u graag van dienst!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van NovioStaal of heeft u een aanvraag?

Heeft u advies nodig over de verschillende varianten van staal binnen ons assortiment?